https://markaryds-spelmansstamma.se

Markaryds spelmansstämma

1-3 oktober 2021

Välkomna till Markaryd
1-3 oktober 2021

Konserten "Zorns folkmusik" handlar om konstnären Anders Zorn och hans relation med folkmusiken. Jeanett och Peter kopplar ihop anekdoter, tavlor och händelser ur Zorns liv med specifika låtar för att belysa musiken som ständigt fanns i konstnärens liv och hur mycket Zorn satt sin prägel på dagens musikliv.

Jeanett Rousu: fiol, viola dámore, saxofon, spilåpipa Peter Rousu: gitarr 

 • Plats: Musikhuset
 • Klockan: 19.00
 • Biljettpris 150:- Köpes på Roséns Ur och guld, Markaryd eller förbokas genom att skicka ett SMS till: 070-209 05 14. Endast 100 biljetter finns.

Lördagen den 2 oktober 2021

Markaryds spelmansstämma
kurser - spelmansstämma - konsert - buskspel

OBS! Gratis inträde. Då samhällets Covid-restriktioner lättat är vi glada att kunna öppna upp stämman för både spelmän och publik! Ingen förbokning krävs! 
Varmt välkomna både spelmän och publik!

10.00-12.00 Kurser. 
Läs om kurserna och boka din plats på kursen här.

14.00 Musikhuset öppnar
14.30 Träning av allspelslåtar. Allspelslåtarna hittar du via den röda knappen nedan.
16.00 Stämman öppnas. Allspel inför publik från scenen i konsertsalen. Ny spelledare: Jeanett Walerholt Rousu.
16.30-17.30 Konsert i konsertsalen. 
Marika och Gusten - har båda en förkärlek till stämspel och samspel. Med rötterna i den småländska fioltraditionen, och många gemensamma idéer om musiken, bjuder de här på några av sina favoriter bland 1700-talets pollonesser och mer sentida dansmusik. Låtar från gamla handskrivna notböcker varvas med egna kompositioner på solo och duo. Det blir sirligt och slingrigt, lyhört och magiskt.

Zorns folkmusik - självklart kommer Jeanett och Peter att bjuda stämfolket på några valda favoriter från konserten Zorns folkmusik. Låtar som man idag, 100 år efter konstnären Anders Zorns död, vet att han lyssnade till, dansade till och själv spelade och sjöng. 


18.00-19.00 Paus, vädring, mat. Enkel förtäring (soppa eller fika) finns att köpa på plats. Flera matställen finns i närheten av musikhuset.


19.00 Buskspel. Spel från scenen i konsertsalen utifrån spellista. Så länge det finns anmälda grupper är det scenframträdande i konsertsalen och buskspel i smårum och foajén. När scenframträdandet är slut blir det buskspel även i stora salen.

 • Plats: Musikhuset
 • Klockan: 14.00 och framåt.
 • Gratis inträde
 • Biljettbokning. Endast 50 biljetter finns.
 • Parkering finns i anslutning till Musikhuset. Parkeringen har viss plats för ställplats för husvagn eller husbil (ej el). Camping och hotell finns i närheten.

Söndagen den 3 oktober 2021

Spelmansgudstjänst i Markaryds kyrka

 • Markaryds kyrka
 • Klockan 10.00
 • Vill du och din grupp spela på spelmansgudstjänsten. Anmäl dig/er till Vidar: vidar@musikfamiljen.se senast den 29 september.Musikhuset i Markaryd

Musikhuset är Markaryds nya centrum för musik i alla former! Byggd för att innehålla konsertsal och musikskola. En fantastisk satsning gjord av Benny Torstensson till Markaryds kulturliv. Att Markaryds spelmansstämma flyttar in i Musikhuset är lika mycket en självklarhet som en ynnest!

Läs mer om Musikhuset här! 
Drottninggatan 54, 285 38 Markaryd

Digital spelmanssafari i Markaryd

Gör en resa genom Markaryd IRL eller digitalt på en spelmanssafari. Möt spelmännen och spelkvinnorna, se platserna där de levt, verkat och slutligen funnit den sista vilan i denna rundtur över de senaste 200 åren av Markaryds musikhistoria. Klicka på bilden nedan för att komma till spelmanssafarin.

Gör så här: På en dator kan du följa safarin med 20 kapitel. Med varje kapitel följer ljudexempel, bilder och en beskrivande text (du kan behöva scrolla i mittenfältet). Till höger har du en kartbild där kapitlets adress eller område är utmärkt. Spelmanssafarin finns även i appform, (du kan behöva installera både appen och den inbäddade kartappen).


Markaryds spelmansstämma är ett arrangemang som genomförs i samarbete mellan:
Musikhuset i Markaryd, Musik i syd, Markaryds musiksällskap, Studieförbundet Bilda, Markaryds kommun och Walrou Music AB.