Peter Rousu

Gitarrist -Basist - Pedagog - Kompositör

Musikaliskt sett har ackorden varit det som fångat Peters uppmärksamhet. Ett av hans tidigaste paralyserande musikaliska minne är Jean-Michelle Jarre's "Oxygene". Denna skiva blev startskottet för musiken som bärare av något större - en annan större värld. Peter kom också tidigt i kontakt med reggae och Bob Marley's varma och lugna sväng blev en musikalisk fadersgestalt som gav känslan av att det ordnar sig - alltid. Dessa komponenter i det musikaliska DNA:t ledde sedan vidare till jazzen och senare folkmusiken. 

Efter musikhögskolestudierna på Kungliga Musikaliska Högskolan i Stockholm i mitten av 90-talet, där Peter tog examen i jazz, elbas och pedagogik, har han spelat i nästan alla upptänkliga sammanhang. Mestadels som basist men också som gitarrist. Som sessionmusiker, dvs som tillfällig inhoppare, har han kompat artister som Owe Thörnkvist, Carola, Åsa Jinder, Siw Malmqvist och Uno Svenningson. Som frilansare har han, i egen regi i företaget 4string music som senare blev Walrou music AB, gett ut skivor med sitt band Fatang (4 skivor), Supernova (1 skiva) och Jeanett & Peter (2 skivor). 

Som pedagog har Peter jobbat i över 20 år på gymnasier, folkhögskolor och med lärarfortbildning. Sen juni 2019 helt frilansansbasis.

 Peter undervisar på elbas, folkmusik-gitarr, ensemble, folkmusik-improvisation, arrangering, notskrivningsprogram (Finale).

Som kompositör har Peter komponerat och arrangerat mer än 100 musikstycken, från jazz och folkmusik till klassiskt och sakral musik. Musiken kan man höra i samtliga CD-projekt som Peter spelat in och gett ut.