Peter Rousu

Gitarrist -Basist - Pedagog - Kompositör

Musikaliskt sett har ackorden varit det som fångat Peters uppmärksamhet. Ett av hans tidigaste paralyserande musikaliska minne är Jean-Michelle Jarre's "Oxygene". Denna skiva blev startskottet för musiken som bärare av något större - en annan större värld. Peter kom också tidigt i kontakt med reggae och Bob Marley's varma och lugna sväng blev en musikalisk fadersgestalt som gav känslan av att det ordnar sig - alltid. Dessa komponenter i det musikaliska DNA:t ledde sedan vidare till jazzen och senare folkmusiken. 

Efter musikhögskolestudierna på Kungliga Musikaliska Högskolan i Stockholm i mitten av 90-talet, där Peter tog examen i jazz, elbas och pedagogik, har han spelat i nästan alla upptänkliga sammanhang. Mestadels som basist men också som gitarrist. Som sessionmusiker, dvs som tillfällig inhoppare, har han kompat artister som Owe Thörnkvist, Carola, Åsa Jinder, Siw Malmqvist och Uno Svenningson. Som frilansare har han, i egen regi i företaget 4string music som senare blev Walrou music AB, gett ut skivor med sitt band Fatang (4 skivor), Supernova (1 skiva) och Jeanett & Peter (2 skivor). 

Som pedagog har Peter jobbat i över 20 år på gymnasier, folkhögskolor och med lärarfortbildning. Sen juni 2019 helt frilansansbasis.

 Peter undervisar på elbas, folkmusik-gitarr, ensemble, folkmusik-improvisation, arrangering, notskrivningsprogram (Finale).

Som kompositör har Peter komponerat och arrangerat mer än 100 musikstycken, från jazz och folkmusik till klassiskt och sakral musik. De egna kompositionerna kan man höra i nästan alla CD-projekt som Peter spelat in och gett ut.

Peter har sedan 2010 jobbat som turnéledare och artistisk mentor för Ethno on the road. Ethno on the road är en turnerande grupp utvalda musiker från det världsomspännande folk- och världsmusiklägret Ethno Sweden. Ethno Sweden arrangeras av Folkmusikens hus i Rättvik och vänder sig till ungdomar mellan 18 och 25 år. Läs mer om Ethno Sweden här.

Undervisning

Instrumentallektioner

Peter ger lektioner på gitarr och elbas. Individuellt eller i grupp. IRL eller via Zoom.  

Du får jobba med melodispel, ackord, stämspel, komp, basgångar, teknik, rytmik, tajming och allt som gör dig till en bättre instrumentalist.

Ensemble

Vill ni utveckla ert ensemblespelande? Hur gör man stämmor, kompfigurer, improvisationer? Låt Peters mångåriga erfarenhet som bandledare, arrangör och coach guida er till nya musikaliska höjder.

Finale

Lär dig grunderna i notskrifts-programmet Finale. Enskilt eller i grupp. Du lär dig på 1-2 dagar att skriva ett enkelt arrangemang med ackord, melodi, motstämmor och låt-text.